Akasha feljegyzések: a titokzatos értelmezése

Akasha nem üres tér.
Az éteri a létezés finom dimenzionja.
Akasha nélkül egy pillanatig sem élhetsz.

Sadhguru demisztifikálja az ötödik elemet – az akashát, és elmagyarázza, hogy mik az akasha-feljegyzések. A továbbiakban leírja az akasha jelentőségét a miszticizmusban, és egy egyszerű eszközt kínál az “akasha tudat” megcsapolásához.

forrás: https://isha.sadhguru.org/us/en/wisdom/article/akashic-records

Kérdező: Mik azok az Akasha Rekordok és mit jelentenek? Beszélne nekünk az akasha feljegyzésekről?

Sadhguru: Ezt hívjuk ma internetnek! Sokféleképpen lehetsz aktív az életben. Fizikai munkát végezhetsz, mentális munkát, vagy dolgozhatsz a pránáddal. Ha valamit a testeddel csinálsz, annak van egy bizonyos élettartama. Az elméddel végzett dolgoknak valamivel hosszabb az élettartama. Ha valamit a pránáddal csinálsz, annak sokkal hosszabb az élettartama. De ha egyszer a fizikai dimenzión túl dolgozol, az örökre szól. Senki sem tudja elpusztítani.

Ha akarod, amit Krisna tudott, amit Buddha tudott, amit valaki más tudott, minden ott van. Nem kell tanulmányoznod azt a badarságot, amit a körülöttük lévő emberek írtak. Én soha nem tanultam semmilyen spiritualitást, de kristálytiszta tudok mindenről, ami az emberi tudattal kapcsolatos.  Mindent, amit tudok és, amit nem tudok! Amikor az utcán sétálok, nem hordom magammal. De amikor akarom, mindig ott van. Miért terhelném magam mindezzel, amikor amúgy is mindig rendelkezésre áll? Így használják ma az emberek az internetet. Nem kell magaddal cipelned az információt. Minden ott van. Bármikor hozzáférhetsz, amikor csak akarsz.

Ami engem illet, Krisna, GautamaBuddha vagy a múlt sok más jógija nem igazán múlt számomra. Olyanok, mintha most lennének. Lehet, hogy fizikailag már régen meghaltak, de ami a munkájuk lényegét illeti, az mindig olyan, mint a most. Még most is hozzáférhetsz úgy, ahogy Gautama abban a pillanatban tette a dolgokat. Ami engem illet, Gautama most van, nem 2500 évvel ezelőtt. Minden lény, aki áttörte a korlátok minden dimenzióját önmagában, és megérintette a végsőt – amit érzékelt, felfogott és desztillált önmagában, az örökre szól. Ez a “belső hálóban” vagy “jógikus hálóban” van. Csak hozzá kell férni. Ehhez még Wi-Fi sem kell! Ha hajlandó vagy rá, amit Krisna tudott, amit Buddha tudott, amit valaki más tudott, minden ott van. Nem kell tanulmányoznod azt a badarságot, amit a körülöttük lévő emberek írtak.

Mi az Akasha Elme? Van egy egyéni elme és van egy egyetemes elme. Ezek csak egymás tükörképei. Csak az egyéni elme túlságosan zavaros lehet, és nem biztos, hogy mindent felfog. Ha valaki az egyéni elme helyett az akasha elmén keresztül képes hozzáférni az élethez, ha tisztán látja az akasha elmét, akkor nem csak a saját maga számára lát lehetséges helyzeteket, hanem szinte bármi számára lehetséges helyzeteket lát. A probléma azonban az, hogy ha akár csak beszélsz is ezekről a dolgokról, akkor az emberek elkezdik elképzelni, hogy milyen sokféle sületlenséget “kap” az ember. Elkezdenek mindenkivel “kommunikálni”, még akkor is, ha nem állnak beszélő viszonyban a körülöttük lévő emberekkel. Ugyanakkor, ha tagadjuk ezt a lehetőséget, vakká tesszük az emberiséget.

Egy egyszerű folyamat az Akasha Elme megcsapolásához:
Ma már a modern tudomány is elismeri, hogy létezik valami, amit úgy hívnak, hogy akasha-intelligencia. Ez azt jelenti, hogy az üres térnek van egy bizonyos intelligenciája. Az, hogy ez az intelligencia melletted vagy ellened dolgozik-e, meghatározza életed természetét, hogy áldott lény vagy-e, vagy olyan, akit egész hátralévő életében ütni fogna. Úgy tűnik, hogy egyes embereket az élet ok nélkül püföl, míg másokat látszólag mindennel megáldott az élet. Ez nem ok nélkül történik. Ez a képességetek – akár tudatosan, akár tudattalanul -, hogy képesek vagytok ennek a nagyobb intelligenciának az együttműködésére, amely működik. Egy egyszerű folyamat, amit ehhez megtehetsz, hogy napfelkelte után, mielőtt a Nap harminc fokos szöget átlépne, egyszer felnézel az égre, és meghajolsz az akasha előtt, amiért ma a helyén tart téged. Miután a Nap átlépi a harminc fokot, valamikor a nap folyamán – bármikor – nézzetek fel és hajoljatok meg újra. Miután a Nap lenyugszik, nézz fel ismét, és hajolj meg, de ne valami isten előtt odafent, csak az üres tér előtt, amiért ma a helyén tart téged. Csak tedd ezt. Az élet drámaian meg fog változni.

Sadhguru: A föld, a víz, a levegő és a tűz, az akasha az öt elem egyik aspektusa. Az elemek nem üres tér, hanem egyfajta szubsztancia. Ne tévesszük össze az akashát az üres térrel. Ez az éter. Az “éter” szó nem egészen pontos, de ez a legközelebbi fordítás. Az éter nem tér; ez a létezés finom dimenziója. A tér „kala” vagy nem-lét. Ez a Shi-va – “ami nincs”. Az Akasha “az, ami van”.

Az Akasha a fizikai megnyilvánulás finom dimenziója. Ebben a teremben nem láthatod a levegőt, de mégis ott van, és nagyon is része az életednek. Ebben az értelemben az életed mindenfelé elterjedt. Vannak durva elemek a testben, és vannak finomabb elemek ebben a testben. Ha székrekedésed van, akkor valami durva van benned! Ezen felül vannak a testnek kifinomultabb aspektusai. E fölött van egy tüdőnyi levegő, és e fölött van az agy, a gondolatok, az érzelmek és annyi minden. És ott van az élet, ami befelé és kifelé megy. Más szavakkal, az élet mindig a kőkemény durvaságtól a sok finomságig tart. Minél szélesebbre tárod a szárnyaidat, annál több finomság lesz az életedben.

Az Annapoorneshwari templom
Akasha nélkül nem létezhetsz itt. A csarnok levegője nélkül nem létezhetsz itt. A legtöbbször nem is vagytok tudatában annak, hogy a levegő létezik-e vagy sem, de egy pillanatig sem tudtok nélküle élni. Hasonlóképpen, egy pillanatig sem tudtok akasha nélkül élni. Van egy templom Karnatakában, Dél-Indiában, amelyet Annapoorneshwarinak szenteltek. A templom hátsó részén van egy felirat Hale Kannada nyelven – a nyelv néhány ezer éves ősi formája – arról, hogyan kell megtervezni egy repülőgépet. Elmagyarázza, hogyan lehet megépíteni, de azt is, hogy ha egy ilyen géppel repülünk, az megzavarja az étert. Azt mondják, ha megzavarod az akashát, az emberek nem fognak békében élni. Ha az akashát megzavarják, a pszichológiai zavarok óriásiak lesznek. Ezt láthatjuk a mai világban.

Az Akasha elem jelentősége a misztikában

Kérdező: De Szádhguru, az akasha fizikai és pszichológiai hatásán kívül van-e az akashának spirituális vagy misztikus aspektusa is? Sadhguru: Az öt elem az, amit az élet alapvető összetevőiként ismerünk fel. Azért nevezem ezt elemi mágiának, mert túl sok mindent csináltak már csak öt dologgal. Öt dologgal, ami életként és mindaz, amit látunk, hallunk, szagolunk, ízlelünk és megérintünk, jóval túlmutat azokon a permutációkon és kombinációkon, amiket el tudunk képzelni. Ha valami túlmutat a permutációkon és kombinációkon, akkor az már nem matematikai, hanem mágikus. A jóga legalapvetőbb dimenziója ennek az elemi mágiának az elsajátítása. Alapvetően, amikor az emberek fizikailag erősek akarnak lenni, akkor a föld lenne fontos, de annak, aki a spirituális úton van, aki érzékelni akar, a legfontosabb dolog az akasha. Ennek az emberi formának a kialakításában hetvenkét százalékban vízből, tizenkét százalékban földből, hat százalékban levegőből, négy százalékban tűzből áll, ami nagymértékben meghatározó. A többi az akasha. A “többi” alatt nem hat százalékot értek, hanem a többit.

…a spirituális fejlődés, a vigyan vagy vishesh gján egyik fontos aspektusa, hogy az öt érzékszerven túl érzékeljük azt, ami nem fizikai természetű, és felfedezzük létezésünk misztikus természetét, az akasha fokozása.

Ha növeljük az akasha arányát a rendszeren belül és annak a tágabb képében, hogy kik vagyunk, akkor az érzékelési képességünk óriási mértékben megnő. Ha ez az arány alacsony marad, vagy az akasha minimálisan van jelen valakinek a teremtésében, akkor az érzékelési képessége nagyon minimális lesz. Még ha nagyszerű intellektusuk is van, ez az intellektus evilági dolgokban fog kotorászni. Soha nem tud felemelkedni ahhoz, hogy ennél többet érzékeljen. Ebben az összefüggésben a spirituális fejlődés, a vigyan vagy vishesh gján egyik fontos aspektusa, hogy az öt érzékszerven túl érzékeljük azt, ami nem fizikai természetű, és felfedezzük létezésünk misztikus természetét, az akasha fokozása.

Az akasha egy határtalan dimenzió. Amikor az akasha összetétele felerősödik, akkor a határtalanság a lényünk természetévé válik. Ha nem is határtalanság, de legalább egy olyan határ, amelyet nem láthatunk és nem érezhetünk. Ez nagy szabadságérzetet ad az egyes embernek, hogy nem kötődik semmihez. Ez a kötöttségek hiánya önmagunkban egy lényeges mennyiségű tér, amire az embernek szüksége van, ha valamilyen szinten uralni akarja ezt az öt elemet. A rendszer hatékony és eredményes üzemmódban tartása, ugyanakkor nem azonosulni vele, nagyon fontos lépés, amit meg kell tennie annak, akinek az elemek feletti uralomra van szüksége.