Tüntetés, demonstráció – Adatvédelem

Tüntetés, demonstráció mára meglehetősen lejáratott címkék.
Pedig miről is szólna? Arról, hogy megmutassa a nép véleményét, szándékát, akaratát.
Ez lenne a kevésbé manipulálható, valósabb nemzeti konzultáció az összefogás erejével, valódi jelenléttel.

Cenzúra van. Cenzúráz a ‘bigtech’ (fészbúk, gugli, jutyúb, tvitter, stb) és sajnos cenzúráz a mindenkori kormány – a mérték a kérdés, elnyom vagy csak moderál.

A jelenlegi ‘bigtech megoldások’ nem teljes cenzúrák, ezek nagy hatékonyságú, irányított, automata szűrők. Amelyik információt sikerül elkapni, elkapják – ami átsiklik azt nem.

De ugyanakkor adott az internet szabadsága, amit legtöbben elfelejtenek a kényelmük miatt. Nem szabad beszűkülni csak a fészbúkba, a gugliba vagy a jutyúbba. Ezek csak az internet részhalmazai. Sokkal kevésbé szűrik az e-mail-es forgalmakat (főleg, ha azt nem a guglitól vesszük igénybe pl. protonmail.com, tutanota.com), Telegram, Signal, stb és a személyes jelenlét az a “legdurvább cucc” :).

Tehát, ami működik azok a csoportok – ha úgy tetszik a szívtől-szívig valós kapcsolatok. Tehát kapcsolatfelvételre tök jó pl. a fészbúk, de mélyebb tartalmak átadására nem. Javasolnám mindenkinek, hogy csináljon egy megfelelő szabadságfokot biztosító e-mail fiókot és azokat adjuk meg egymásnak. Ismerkedjünk meg az ‘RSS feed’-del és használjuk, ahol lehet (https://tinyurl.com/3syzup28 | https://tinyurl.com/y3vusdwj).
Illetve az “offline csatorna”.
Csináljunk, menjünk el polgári körökre, hívjunk meg hitelesnek tartott előadókat, beszéljük meg a minket foglalkoztató kérdéseket.
Készítsünk közösen saját finanszírozású weboldalakat, videó megosztókat, ‘iwiw’-et.
Ha kell merjünk kimenni az utcára. Nem tüntetni, hanem véleményt, akaratot nyilvánítani.

Alternatív megoldások pl.:

Nem árt észben tartani, hogy igen kevés dolog van ingyen. Vagy a reklámok nézegetésével és ebből következően … nem túlzás azt mondani, hogy az életeddel fizetsz az ún. ‘bigtech’-nek az ingyenesnek mondott szolgáltatásokért. Vagy belátod, hogy igen a szerverek árammal működnek, a merevlemezek időről-időre tönkremennek, mint otthon is és ezért nem túlzás, hogy egy-egy szolgáltatásért elkérnek pl. 50 dollár / 15000 Ft körüli összeget évente azok, akik (nyílt forráskóddal, átlátható módon) biztosítanak számunkra bizonyos szolgáltatásokat adatvédelemmel.