Citizenfour 2014

Dokumentumfilm

2013 januárjában az ismert dokumentumfilmes, Laura Poitras már két éve dolgozott egy megfigyelésről szóló filmen, amikor kódolt e-mail üzeneteket kapott a Citizenfour álnév alatt író Edward Snowdentől. Amikor Snowden felfedte, hogy valójában magas rangú adatelemző, aki hajlandó kiteregetni az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) nagyszabású lehallgatási tevékenységét, Pointrasnak sikerült meggyőznie arról, hogy dokumentumfilmet készíthessen róla. A Citizenfourban elkísérhetjük Pointrast és Glenn Greenwald újságírót Hong Kong-ba, és végigkövethetjük, ahogyan Snowden átadja nekik a magánszféra válogatás nélküli, illegális megsértését bizonyító titkosított anyagokat. Pointras filmje zsigerileg érezteti velünk az ellenőrizetlen kormányzati megfigyelés veszélyeit – megtekintése után másképp nézünk majd a telefonunkra, a leveleinkre, a bankkártyánkra, a böngészőnkre és a közösségi profilunkra is.
Bemutató dátuma: 2015. április 30.

Jobb minőségben letölthető: https://mega.nz/folder/rUkAlKzB#ciOB2sUA3y3fWh5EMaeAVw


Interjú Edward Snowdennel, 1. rész
2013. aug. 19.
A még Hongkongban készült interjúban Edward Snowden elmondja, miért döntött úgy, hogy feladja kényelmes életét. Beszél az emberek folyamatos megfigyeléséről és arról, hogy a végcél egy kulcsrakész önkényuralom elérése.

Interjú Edward Snowdennel, 2. rész
2013. aug. 20.
“Nem akarok egy olyan világban élni, ahol bármi, amit mondok, bármi, amit teszek, bárki, akivel beszélek, a kreativitás vagy szeretet vagy barátság bármilyen kifejeződése nyilvántartásba kerül.”