(Florida után) Texasban is betiltották az oltási igazolványokat

12:00 AM · Jun 8, 2021 | források:
https://twitter.com/GregAbbott_TX/status/1402022555960086531
https://www.foxnews.com/politics/coronavirus-vaccine-passport-texas-governor-bans

Greg Abbott texasi kormányzó törvényt írt alá, amely megtiltja a vállalkozásoknak, hogy “oltási útlevelet” ( MO-n oltási igazolvány, angolszász terminológiában oltási útlevél vagy zöld útlevél – ugyan azt akarják megjelölni) kérjenek a Magányos Csillag Államban (Lone Star State https://tinyurl.com/43385wc6 ).

A kormányzó hétfőn (2021.06.07) írta alá az S.B. 968. számú törvényt.
A jogszabály értelmében Texasban tilos bármely vállalkozás számára a COVID-19 oltások igazolását megkövetelni az üzleti tevékenység megkezdéséhez.

Abbott a lépést a Twitteren aznap közzétett videóban jelentette be, mondván: Texas 100%-ban nyitott.

“A texasiaknak szabadságot kell adni, hogy oda menjenek, ahová akarnak, mindenféle korlátozás, korlátozás vagy követelmény nélkül” – írta Abbott.
“Ma aláírtam egy törvényt, amely megtiltja, hogy bármely [texasi] vállalkozás vagy [kormányzati] szerv oltási útlevelet vagy bármilyen oltási információt kérjen”.

A videóban Abbott azt mondta, hogy az állam biztosítani akarja a texasiak számára “a szabadságot, hogy korlátlanul oda menjenek, ahová akarnak”, és az intézkedés aláírása előtt megköszönte a texasi törvényhozásnak, hogy “ezt a törvényjavaslatot az asztalára juttatták”.

Amellett, hogy megtiltja a magánvállalkozásoknak, hogy megköveteljék a védőoltás igazolását, minden olyan vállalkozás, amely megköveteli a védőoltás igazolását, nem vehet részt állami szerződésekben. És egyes állami ügynökségek, amelyek különböző üzleti szektorokat vizsgálnak, megkövetelhetik a megfelelést az engedélyek vagy engedélyek megszerzéséhez.

A törvény továbbra is lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az állami és szövetségi jogszabályokkal összhangban lévő COVID-19 szűrési és fertőzési intézkedéseket hajtsanak végre. A törvény azonnal hatályba lép.

A 968. sz. törvényt a törvényhozási ülésszak utolsó napjaiban fogadták el. Azután született meg, hogy Abbott törvénybe iktatott egy végrehajtási rendeletet, amely megtiltotta az állami és helyi kormányzati szerveknek és politikai alegységeknek, hogy a szolgáltatások igénybevételéhez a COVID-19 elleni védőoltás igazolását követeljék meg. Abbott a múlt hónapban adta ki ezt a rendeletet, miután bejelentette, hogy megszűnik az állami maszk kötelezettség.

“Továbbra is folytatjuk a texasiak oltását és a közegészségügy védelmét – és mindezt úgy fogjuk tenni, hogy ne taposhassák meg a texasiak személyes szabadságjogait” – mondta Abbott áprilisban.